Aloitussivulle     eLearning     DidaNet Moodleen     DidaNet aineistot     Kouluttajille     Yhteystiedot    

Lukiolaisten näkemys

Pitkät välimatkat ja opiskelijaryhmien riittämättömät koot saattavat rajoittaa opiskelumahdollisuuksia. Verkko tarjoaa apuvälineet ja poistaa tai ainakin pienentää näitä esteitä.

Lapin lukiolaisten sivuilta poimittu kannanotto

Etäopetuksen mahdollisuudet tiedostettava 25.3.2008 14:44

Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) Lapin piiri katsoo, että etäopetukseen tulisi panostaa Lapissa enemmän. Lapin suuret etäisyydet asettavat haasteita kattavan lukioverkon ylläpitämiselle, mutta tämä ei saisi olla esteenä jokaisen tavoittavalle opetukselle. Lukioiden oppilasmäärien väheneminen on saanut monet lukiot ongelmiin, kun monipuolista kurssitarjontaa on lähes mahdotonta ylläpitää. Etäopetus on varteenotettava tapa turvata kattava kurssitarjonta ja laadukas opetus pienemmissäkin lukioissa.

  • Nykyaikaiset laitteet mahdollistavat jo hyvinkin yksilöllisen etäopetuksen, arvioi SLL:n Lapin piirin puheenjohtaja Elina Uutela.
  • Etäopetus ei kuitenkaan saa koskaan kokonaan korvata lähiopetusta, koska se ei sovellu kaikkien aineiden opettamiseen tekniikan rajoitusten takia, Uutela jatkaa.

Etäopetusta hyödynnetään joissakin Lapin lukioissa jo paljon. Edelläkävijänä voidaan pitää Rovaniemen Lyseonpuiston lukion englanninkielistä International Baccalaureate (IB) –linjaa, jonka opetuksesta huomattava osa tulee etäopetuksena Oulusta. Lapista löytyy paljon muitakin lukioita, jotka ovat omaksuneet etäopetuksen tärkeäksi osaksi kouluarkeaan.

  • Olisi tärkeää, että kaikissa Lapin lukioissa mietittäisiin etäopetuksen tarjoamia mahdollisuuksia. Etäopetuksen avulla pienetkin lukiot voivat tarjota opiskelijoille kursseja monipuolisesti ja varmistaa lukiokoulutuksen tasa-arvoisuuden ja jatkuvuuden, Uutela tiivistää.

-------------------

Alkuperäinen teksti on osoitteessa: http://www.lapinlukiolaiset.info/


Opiskelijan kokemus

Opiskelijapalaute osoittaa verkko-opiskelun soveltuvuuden muutamiin tilanteisiin erittäin hyvin. Seuraavan palautteen antanut  Elina on 23-vuotias, ammattikoulusta keväällä valmistuva opiskelija. Hän oli mukana talven aikana järjestetyssä 5 ov:n laajuisessa oman yrityksen perustamiseen valmentavassa koulutuksessa. Verkkokurssina järjestettyyn koulutukseen sisältyi 4 puolen päivän mittaista tapaamista..

Elina kirjoittaa

Hei!

Pyysit lähettämään kirjallisestikin hieman palautetta yritys-kurssista, tässä siis joitain mietteitä.

Ensinnäkin kurssi oli mielestäni todella kattava, hyvä ja perusteellinen. Oppimismenetelmät (itsenäinen kotona opiskelu ja tehtävien tekeminen) sopivat minulle todella hyvin, etenkin kun aina välissä oli näitä palavereja, joissa pääsi kysymään pohdituttamaan jääneitä kohtia ihan kasvokkain. Lisäksi näitä kontakti kertoja oli minulle juuri sopiva määrä, ei liikaa eikä liian vähän.

Laajuudeltaan kurssi vastaa mielestäni aika hyvin juuri tuota viittä opintoviikkoa. Tekemistä ja uutta asiaa oli paljon, usein pyörittelin ja pohdin asioita mielessäni useammankin tovin.

Kaikkein hyödyllisimmiksi asioiksi itselleni koen tiedon esim. finverasta, siitä miten starttiraha toimii, miten tehdään perusteellinen kannattavuus- ja investointilaskelma yms. Myös erilaiset yritysmuodot ja yritystoiminnan aloittamisen kuviot ovat selkeytyneet. Mutta kaikkein eniten kyllä painotan, että tärkeintä tietoa omaa yritystä mahdollisesti perustavalle on tuo tieto ja ymmärrys erilaisista kustannuksista: mihin rahaa menee ja mistä sitä saa.

Kurssin lopuksi tehty liiketoimintasuunnitelma kokosi mielestäni hyvin yhteen ne opitut asiat, ja oman yrityksen kannalta tärkeät pointit. Siinä vielä pääsi kertaamaan jo opittua, ja sai valmiin paketin tulevaisuuden varalle. Toimi siis paljon parempana oppimisen testaajana, kuin jokin koe, jossa olisi ollut kymmenen kysymykstä.

Yritin miettiä, mitä kurssilta mahdollisesti olisi puuttunut, tai mitä toivottavaa minulla vielä olisi ollut. Enpä keksi oikein mitään, mutta jos nyt jotain kehittämisehdotusta haluaa kaivaa, niin powerpoint-luennoissa voisi aina alussa olla mainittuna diojen määrä, ehkä myös jonkinlainen sisällysluettelo...? Aika monessa esityksessä olikin alussa mainittu, minkä "laajuinen" luento on edessä, mutta joistain tämä puuttui. Minusta on aina mukava tietää tällaisia asioita etukäteen, se jotenkin helpottaa asian hahmotusta. Lisäksi olen tällainen "sisällysluettelo" ihminen, aloitan kaikkien töiden teon jostain luettelosta tai miellekartasta, siksi ehkä sitä olisin kaivannut.

Kaikenkaikkiaan olen saanut tältä kurssilta paljon varmuutta ja positiivisen kuvan yrittämisestä. Olen hyvin iloinen, että sattumalta kuulin artesaani-puolen ihmisiltä tästä mahdollisuudesta, ja hetken mielijohteesta päätin paukata mukaan.

(Tässä muuten toinen kehitysehdotus! En tosin tiedä, miten paljon sinä voit asiaan vaikuttaa, mutta tiedotus ainakin meidän osastollamme tästä kurssista oli olematonta, kuulin asiasta onnekkaan sattuman johdosta kahvipöytäkeskustelussa... Eli kun vastaavanlaisia kursseja järjestetään, olisi todella hyvä, että kaikki oppilaat saisivat kuulla mahdollisuudesta osallistua. Varmasti kuitenkin kiinnostusta yrittäjyyteen löytyy enemmän, kuin esim. tällä kurssilla oli osallistujia.)

Kiitos vielä mukavasta ja hyödyllisestä opintokokonaisuudesta! Iloista kevään jatkoa!

terv,
Elina


© Hannu Mattila, muokattu viimeksi 27.5..2008 - Sivujen ulkoasu Emilia Mattila - Valid HTML 4.01 Strict